logo Taalvlinder

Jiddisch / Jiddisj / ייִדיש

De transcriptie van het jiddisch/jiddisj blijft een probleem - mesjogge vindt u terug als meshugeh, maar ook als mashugga. Een beetje flexibel zoeken dus.

Joodse begrippen

van het Engels/Amerikaans naar het Nederlands.

Jiddisch (NL)

Het Joods Museum/Joods Cultureel Kwartier heeft een zeer informatieve en mooie site met een goede woordenlijst.
Jiddische woorden in het Nederlands Een bescheiden lijst met de uitspraak in MP3-formaat.
Jiddisch in Winschoten Bijzonder interessante en uitgebreide lijst met duidelijke uitleg. Een aanrader!

Yiddish (Am)

Yiddish glossary Mooie, lange lijst
Yiddishkeit Uitstekend, duidelijke uitleg.
Nog een Yiddish glossary "From my bashert to my zaide"
Oy Vey, it's Yiddish! Meer van hetzelfde, maar toch weer anders.
Online yiddish dictionary met de mogelijkheid woorden in romeins schrift in te voeren (de zoekfunctie werkt goed mits u eraan denkt eerst één van de drie opties te kiezen).

Toetje

Verklarende woordenlijst voor The Yiddish Policemen's Union door Michael Chabon (in het Nederlands bij Anthos uitgekomen onder de titel De Jiddische politiebond)

De tekst van The Yiddish Policemen's Union is doorspekt met Jiddisch en nep-Jiddisch wat de lezer soms voor raadselen stelt. Hoewel het een zekere charme heeft om niet precies te weten wat een woord betekent, en hoewel sommige woorden, zoals Shoyfer, in de context meteen duidelijk zijn, heb ik een woordenlijstje gemaakt waarin ook wat context en uitleg over andere mogelijk vreemde woorden wordt gegeven. Het lijstje is lang niet volledig en ongetwijfeld voor verbetering vatbaar. Uw op- en aanmerkingen zijn dan ook welkom via de e-maillink rechtsboven op deze pagina.